top of page

Ukratko o nama

FK Jedinstvo Ub spada u red najstarijih i najpoznatijih fudbalskih klubova Srbije. Osnovano davne 1920. godine, najveće uspehe beleži 1966, 1978, 1981 i 1986. godine, kada je ostvarivalo plasman u, tada veoma jaku Srpsku ligu, zatim u sezonama 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, takmičeći se u drugoligaškoj konkurenciji SRJ, odnosno SCG.

U dresu Jedinstva prve fudbalske korake učinio je je legendarni Dragan Džajić, svojevremeno najbolje levo krilo sveta, službeno-najuspešniji fudbaler Jugoslavije u prošlom veku, rekorder po broju nastupa za nacionalnu selekciju i dugogodišnji direktor i predsednik FK Crvena zvezda, pod čijim su vođstvom Beograđani osvojili KEŠ i postali svetski klupski prvak. Tu je ponikao i višestruki državni reprezentativac, ljubimac zvezdinog severa - Dušan Savić, kao i Ratko Čolić, koji je takođe bio član nacionalne selekcije, igrač beogradskog Partizana, i prvi reprezentacivac Jugoslavije sa Uba posle Drugog svetskog rata.

Tokom dvehiljaditih za ovaj klub, kao mladi fudbaleri, nastupali su Boško JankovićNenad KovačevićAleksandar LukovićDušan BastaĐorđe TutorićDragan Mrđa, Dejan Musović, Pavle Delibašić, Miloš Drobnjak, Nenad-Purke Stojanović, Boban Stojanović, Marko Perović, Saša Vulević, Nemanja Matić, Slavoljub Đorđević, Nenad Milašinović-Leptir, Dušan Kerkez i drugi, postajući kasnije igrači sa internacionalnim i reprezentativnim karijerama.

Među najuspešnije ubske fudbalere treba ubrojati i Vojimira Sinđića, Milana Kuzeljevića i Sašu Ilića, rođene na Ubu, stasale u Jedinstvu, a potvrđene u profesionalnim ligama Evrope i Južne Amerike. Među najuspešnijim je svakako i Radosav Petrović, bivši igrač Partizana i član reprezentacije Srbije, učesnik Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Petrović je takođe rođen na Ubu, a osnove fudbalske veštine stekao u ubskom Jedinstvu. Trenutno igra za lisabonski Sporting.

Među aktuelnim fudbalskim asovima poniklim na Ubu najpoznatiji je svakako Nemanja Matić, prvotimac Mančester Junajteda i bivši igrač Čelsija i Benfike i trenutno nosilac igre reprezentacije Srbije. On i Petrović nisu jedini profesionalni fudbaleri koji danas igraju na domaćoj i međunarodnoj fudbalskoj sceni. Tu su i Nemanjin brat Uroš koji uspešno brani boje Kopenhagena, braća Goran i Marko Adamović koji igraju na Malti odnosno u Bugarskoj, Miloš Obradović, prvotimac Rada ... Među fudbalskom braćom na Ubu svakako treba pomenuti i Dragana Savića, brata blizanca Dušana Savića koji je takođe profesionalno igrao fudbal a danas je ugledni advokat.

Donedavno smo bili i rekorderi po efikasnosti u Srpskim ligama, kada smo sa 112 golova protutnjali Srpskom ligom Dunav u sezoni 2002/03 oborivši mnoge rekorde, a prvi i jedini poraz doživeli tek u 32. kolu od Rudara u Kostolcu. 

 

Glavni izvor: wiki

 

bottom of page